Oslavy vzniku Prvého slovenského gymnázia skomplikoval požiar

06.09.2012 Revúca

Revúca 6. septembra (TASR) - Prípravy na oslavy 150. výročia založenia Prvého slovenského gymnázia v Revúcej skomplikoval v júli požiar historickej budovy Kohút. V jej priestoroch sa mali uskutočniť viaceré podujatia pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Ako pre TASR povedala prednostka Mestského úradu v Revúcej Eva Kučeráková, situáciu vyriešili využitím priestorov Mestského kultúrneho strediska.

Oslavy založenia Prvého slovenského gymnázia sa uskutočnia 13.-16. septembra. Účasť potvrdil aj prezident Gašparovič. "Oslavy sa uskutočnia práve pod jeho záštitou. Požiar budovy patriacej akciovej spoločnosti Slovmag Lubeník nás zarmútil a už vtedy bolo jasné, že za tak krátky čas sa ju nepodarí opraviť. Keďže v meste podobné reprezentatívne priestory nemáme, program sme presunuli do Mestského kultúrneho strediska," povedala Kučeráková.

Mestské kultúrne stredisko potrebuje po rokoch využívania tiež rekonštrukciu. Samospráve odsúhlasila finančnú pomoc na svojom výjazdovom zasadaní v Poltári vláda SR. "Mestské kultúrne stredisko už naozaj potrebuje opravu. Z vlastných zdrojov by sme to ale nedokázali zabezpečiť. Samotnú rekonštrukciu týchto priestorov však budeme riešiť až po oslavách 150. výročia Prvého slovenského gymnázia," dodala prednostka.

Počas osláv výročia Prvého slovenského gymnázia sa uskutoční konferencia o slovenskom školstve a literatúre v Revúcej. Naplánované je aj slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva a zasadnutie Spomienkovej ligy Prvého slovenského gymnázia. V meste sa stretnú aj absolventi gymnázia Martina Kukučína a na záver odhalia pamätnú tabuľu učiteľovi, zveľaďovateľovi kultúry Gemera Jánovi Gallovi.
 

Vyberte región